Kuubalainen salsa

Johdanto Kuubalaiseen salsaan

Salsa on useiden afrokaribialaisten tanssien (danzón, son, kuubalainen rumba, el cha-cha-cha, mambo, la conga) sekoituksena New Yorkissa 1960-luvulla syntynyt suosittu musiikkityyli ja paritanssi, jota tanssitaan nykyään kaikkialla maailmassa. Vaikka salsaa tanssitaan sosiaalitilanteissa (bileissä, kadulla, näytöksissä) paritanssina, sitä harjoitellaan tanssitunneilla myös soolotanssina. Salsan suurimpana musiikillisena taustana on kuubalainen Son, josta nopeutunut ja kehittynyt salsa syvimmiltään on. Salsamusiikki ja salsatanssi ovat kehittyneet Amerikan mantereen eri maissa ja alueilla osin yhtäaikaisesti, ja vaikutteet ovat kulkeneet alueilta toisille. Eri alueilla salsatyyliin on sekoittunut erilaisia muita musiikkityylejä ja tanssilajeja eri painotuksin, siksi myös salsatyylejä on syntynyt useita. Jokaiselle salsatyylille yhteistä on samantapainen musiikki, jota salsan klaave rytmittää.

Eri salsatyylejä tanssivilla voi olla haastavaa tanssia keskenään, koska salsatyyleissä on erilaista askelrytmitystä, kuvioita ja tyylittelyä. Jokaisella salsatyylillä on oma kannattajakuntansa ja syynsä olla juuri omanlaisensa, siksi ei ole perusteltua sanoa yhdenkään salsatyylin olevan ’sitä oikeaa salsatyyliä’.

Son

Son on Kuubassa 1800 -luvun lopulla Danzón -musiikista kehittynyt musiikkityyli ja tanssilaji. Sen tunnusomainen soitin on tres -kitara. Son on letkeää, keinahtelevaa musiikkia jota tanssiessa kuubalaiset pukeutuvat juhlavasti, naiset kauniisiin värikkäisiin mekkoihin, miehet pukuun. Son ei ole enää nykyään niin suosittua kuin aikoinaan, mutta perinnettä pidetään edelleen yllä ympäri Kuubaa. Tunnettuja Son -kappaleita ovat esim:

Chan Chan – Buena Vista Social Club (https://open.spotify.com/track/5sbw5zIz9ck2pOEDXUR0QU?si=8YZW8yt7R_-L1QGj7OMBpQ)

Venenosa – Alexander Abreu, Havana D-Primera (https://open.spotify.com/track/0BAQ2NB5guuQs5fr1L2elE?si=Bh4y-cmOTYKoyC1uV_hSmg)

El Cuarto De Tula  – Buena Vista Social Club (https://open.spotify.com/track/0NkBKaWhqR1KN67bUPlvYp?si=oUPmp5XURzWHBovWBhLrgA)

Salsan tanssinopetukseen alkeis- ja perustasolla Son sopii oikein hyvin koska sen nopeus on Salsaa hitaampi. Varsinaista oikeaa Son -tanssia tanssitaan kakkosiskulle mutta Salsaa opetellessa tanssimme kuitenkin Kuubalaisen Salsan ykkösiskulle. Salsa on perinyt musiikillisesti Sonilta paljon, Salsan klaave, soittotapa ja eri sointinten käyttö ovat Sonin pohjalta kehittyneetmonipuolisemmiksi ja vauhdikkaammiksi.

Salsaa soittavat kuubalaisbändit soittavat keikoilla usein paljon Son -musiikkia. Myös suomalaisen Vili Mustalammen biiseistä valtaosa on juuri Sonia, joten Sonin osaamisesta on lattaribileissä paljon iloa.

Kuubalainen Rumba

Huomaathan että länsimaissa kilpatanssina ja Suomessakin tanssilavoilla tanssittavalla Rumba (Bolero, Rumba-Bolero) -nimisellä musiikilla ja tanssilla ei ole mitään tekemistä kuubalaisen Rumban kanssa. Kilparumba tai Bolero on siis sitä rauhallista musiikkkia ja paritanssia, jota Suomessa soitetaan tanssilavoillakin. Senhän sinä tunnet vaikkapa Finlandersin “Sieluni kaunis Maria” -biisistä.

Kuubalainen Rumba on kaikkea muuta. Se on vauhdikas Afrikkalaisen tanssin traditio. Rumban eri ilmentymistä Salsatanssijaa kiinnostaa Guanguanco, joka on tiiviisti kuvattuna irtiotteessa tanssittava miehen ja naisen välinen leikki. Kuubassa – erityisesti Havannassa – Guanguanco on mauste jota tanssitaan vauhdikkaiden Kuubalaisten uusien timbabiisien Rumbaosuuksiin. Rumban opettelu kiinnostaakin monia jatkotason aktiivisia salsatanssijoita.

Mambo

Mambo on 1950 – luvulla hetken aikaa suosiossa ollut muotitanssi ja musiikkityyli. Salsa on perinyt Mambolta askelkuvioita ja tanssityyliä, erityisesti New York -tyyliin Mambo vaikutti paljon Kuubalaisten maahanmuuttajien ansiosta.

Seuraava artikkeli

Salsan eri tyylit maailmalla